Redovisningsmetoden
Kategori: Allmänt, Fritid, Jobb, Skola, Studieteknik, Utbildning, gymnasiet, läxor, plugg, studier
Redovisningsmetoden
· Börja med att förbered dig mentalt, din scenskräck måste övervinnas! Tala framför människor, familjen, vänner osv. gör det om och om igen tills du börjar känna dig säker.
· Leta upp fakta om det ämnet du ska redovisa i. För att människor ska förstå måste du själv veta vad du pratar om. En bra talare kan sin sak! Oroa dig inte för om du måste kolla ner i pappret eller om du tappar bort dig, alla gör misstag.
· Gör en strukturerad redovisning, vet du inte själv var du har placerat saker kommer folk märka snabbt att du är förbryllad. Fundera över vad du vill ska komma först respektive sist och glöm aldrig att berätta för åskådarna vad du ska tala om samt vilka punkter du tar upp. Se till att åskådarna följer med när du berättar om ditt ämne samt att de förstår när du går från en punkt till en annan. Lämna frågor till slutet.
· Fundera kring vad som fångar ditt intresse vid presentationer. Ofta gör en filmsnutt många nyfikna eller lite dramatisk musik mitt i allt. Bilder är alltid bra men kan bli lite långdraget om du hela tiden ska peka ut olika saker eller göra många diagram. För att få en bra presentation måste åskådarna finna den intressant.
En vanlig powerpoint struktur
* Titeln på ämnet du ska presentera, ditt namn, din klass och skola.
* Inledning
* Alla punkter du ska ta upp
* Avslutning
* Frågor
*Tack
· Läs gärna om din redovisning igen och igen, desto fler gånger du läser den desto bättre kommer du komma ihåg den. Läs gärna upp den högt också, på så sätt ser du om något låter konstigt eller om du ska lägga till ett ord.
· När tiden för redovisningen är kommen ska du sträcka på ryggen, se självsäker ut och ha dina stödord eller powerpoint redo. Skämt är alltid uppskattade till en viss nivå, se även till att du är seriös och fokuserad. Första gången framför en ny grupp människor kan vara läskig. Du behöver inte just denna gång tänka på att möta folks blickar, men försök sträva mot det målet att du är tillräckligt trygg i dig själv för att göra det.

Tänk på följande:
· Blick som tidigare skrivet behöver detta inte vara ett krav om det känns för jobbigt, men det är absolut något man bör träna på i längden. Människor uppskattar att lyssna på en människa om de kan titta dem tillbaka i ögonen när de pratar. Detta ger dem ett starkare band till talaren och de själva börjar känna att talaren pratar just med dem. Tänk dock på att variera blicken från person till person.
· Tal kom ihåg att prata tydligt och gärna lite högre för att alla ska kunna höra dig. Variera ditt tempo när du talar samt hur du pratar. Ingen människa vill lyssna på någon som låter exakt likadant i 15 minuter, alla ord blir då bara en stor klump och ingen förstår.
· Kroppsspråk försök använda händer när du talar för att "stärka" dina ord. Har du svårt för kroppsspråk är ett tips att lägga armarna bakom ryggen medan du går fram och tillbaka lite sakta och endast tar fram armarna när du pekar eller byter bild.
· Charm vem gillar inte en människa som kan flörta? Få människorna i rummet att känna samhörighet med dig. Försök verkligen brinna för ämnet du talar om, gör du det halvdant kommer det märkas. En charmig människa blir ofta omtyckt.
· Engagemang få din publik att känna engagemang. Ställ frågor till dem, be dem fundera kring något under redovisningen. Precis som skrivet i tidigare punkt älskar människor att känna samhörighet och ha kul samtidigt. Se till att folk verkligen gillar det just du pratar om.
· Överraska ibland behöver man överraska sin publik för att de ska hänga med. Du kan göra allt från att ha ett överraskande ljud till att dela ut små presenter för varje svarad fråga. Hjärnan behöver ofta en påminnelse för att kunna fortsätta fokusera och vad är då bättre än en överraskning?
· Humor om man ska vara helt ärlig vet vi alla att efter 5-10 minuter börjar folk ledsna på att lyssna. Därför är det otroligt bra att ha med lite lättsamma skämt som tillhör ämnet. Att få folk att skratta gör att de fortsätter lyssna, lite inbakad humor kan därför höja ditt betyg ett snäpp högre. Se dock till att inte överanvända detta, då blir det bara utdraget efter en stund.
· Inledning och avslutning fundera kring hur du ska börja samt avsluta redovisningen. Det är oftast första och sista intrycket som gäller för att få en publik intresserad. En välsummerad avslutning eller en vits är alltid trevlig även en fråga för att börja redovisningen brukar fungera bra. Till sist är det allra viktigaste att du är nöjd och känner att du kan göra en bra redovisning utav ditt material.