Studier, Livet & Förberedelser

Denna blogg kommer handla om studier, stipendier, studieteknik, planering, organisation m.m allt för att du ska nå dina mål!

Under provtid

Kategori: Allmänt, Fritid, Jobb, Skola, Studieteknik, Utbildning, gymnasiet, läxor, plugg, prov, stressful, stressigt, studier

Det är väldigt vanligt att man blir stressad under provtid, klockan tickar som aldrig förut och fokuset är helt borttappat. I dessa situationer är det viktigt att försöka hålla sig lugn och försöka komma ihåg vad man har lärt sig. 

Under provtid:

· Väl innan provet kan du skriva ner egna instuderingsfrågor eller träna på gamla prov. Detta är för att du lättare ska minnas eller se hur ett gammalt prov har varit upplagt.

· Sömn är alltid viktigt! Se till att sova minst 6 timmar men gärna mer, hjärnan behöver vila ut sig innan provet. En utvilad hjärna kommer ihåg mer och kan hantera pressen bättre.

· Att komma försent uppskattas inte av någon och speciellt inte till ett prov. Sätt ett alarm eller se till att gå i skolan med gott om tid, blir du stressad kommer hjärnan fokusera på att försöka lugna ner dig och det blir sedan svårt att återfå fokus till provet.  

· Håll dig lugn under prov, detta gör att du fortsätter vara fokuserad samtidigt som stressen minskar. Sitt inte och titta på klockan försök minnas utförliga svar till frågorna. Det kan även hjälpa att tugga tuggummi eller äta något sött ca var tionde minut för att hålla blodsockret på en jämn nivå. 

· Fokusera, läs igenom frågan en gång, fundera kring den, läs den igen och om du känner dig säker skriv ner svaret. Stressa inte upp dig om du glömmer bort något, andas djupa andetag och fortsätt hålla dig lugn. 

· Även om du inte alltid kan svaret, skriv ner vad du tror är rätt. Det är bättre att gissa, kanske ha rätt och få poäng än att lämna en fråga blank utan att ens ha försökt. När du väl är klar med alla frågor, titta igenom dem du kanske kommer ihåg något mer. Det är bättre att sitta kvar en stund om man är klar tidigt än att gå först av alla för att sedan komma ihåg något.  

 

· Något som är väldigt viktigt att komma ihåg är att inte skriva ner sina egna åsikter om frågan endast kräver "fakta" svar. Oavsett hur bra argument du har spelar det ingen roll om detta inte efterfrågas, börjar du skriva ner vad du tycker och tänker kan detta faktiskt sänka ditt betyg då läraren tror att du inte uppfattat frågan rätt.       

· På uppsatsfrågor får du däremot gärna diskutera, reflektera, argumentera och bara spilla alla dina tankar. Det är här läraren vill se hur du själv tänker och tycker. 

· Under minnesfrågor eller s.k. detaljfrågor vill se hur mycket eleven kommer ihåg av detaljerna från det ämnet man lärt sig. Det kan handla om ett speciellt ord eller ett kapitel, gör så gott du kan.

· Har du turen att du får olika svarsalternativ på en fråga och endast behöver kryssa i ett svar börja med att utesluta de svarsalternativ du redan vet är fel. Är du sedan osäker kring 2 olika svar är det bättre att chansa än lämna det blankt.

· Muntliga prov är inte lättare än skriftliga även om du tror att det enda du behöver göra är att babbla på. Även muntliga prov kräver att du är påläst och kanske även sätter mer press på dig då du måste argumentera, diskutera, debattera eller reflektera. Ibland kräver muntliga prov mycket mer arbete än skriftliga. Se till att vara påläst, ha en bra hållning, var artig och mumla inte.     

· Om man vill spara sig lite tid och är väldigt snabb med matten kan man räkna ut hur många frågor man har och hur lång tid man har för att sedan dela upp några minuter på varje fråga. Har man inte lika lätt för matte är det bra att komma ihåg att inte spendera för mycket tid på en fråga, fastnar du, hoppa vidare och återkom till frågan senare. Spara gärna lite extra tid mot slutet för att kunna läsa igenom alla frågor och svar. 

 

 
Kommentera inlägget här:

Allmänt
Läppglans blogglista.se Personligt bloggar